mandag 20. januar 2014

Dramatiske år i Manchuria


Norveig og Kristian Aalgaard(foto. Kulturhistorisk hilsen)
 
I NLMs første tid var det mange misjonærer som kom fra Sokndal. Ikke alle disse utsendingene kom heim igjen.

Den mest kjente av misjonærene fra Sokndal var Tønnes Frøyland, som blir omtalt som NLMs første martyr. Han ble skutt i Kina. Andre misjonærer som kom fra kommunen var Sigvald Netland, Gertine Årrestad, Johan Albert Skordal, Marie Skordal og Tønnes Frøyland.

I julenummeret til «Kulturhistorisk hilsen 2013» utgitt av Sokndal Bygdetun og Sokndal Ættesogelag, omtales de siste to av de eldre Sokndal-misjonærene. Det gjelder Norveig og Kristian Aalgaard. Det er sønnen deres, Knut Aalgaard, som i denne artikkelen forteller om tiden familien var i Manchuria og reisen heim.

Kristian Aalgaard reiste ut som utsending i Manchuria i 1936. Norveig Bjaanes fulgte etter i 1938 og de giftet seg i 1939. Manchuria var da okkupert av Japan. Den første tiden hadde misjonærene stor frihet, men etter hvert ble restriksjonene store og isolasjonen tøff. Kontakten med heimlandet ble også brutt.

I 1944 var familien øket til fire og barn nummer tre var under veis. I slutten av mai blir Kristian bitt av ei loppe og smittet av flekktyfus. Det fantes ikke medisiner mot denne sykdommen, og Kristian døde etter 15 dagers sykeleie. Da var han blitt far til gutt nummer tre, tre dager før han døde.

Knut Aalgaard, som var sønnen som ble født tre dager før faren døde, har lovet å delta på et misjonsmøte på Bø bedehus i Sokndal søndag 1. juni kl.19.00. Han vil da fortelle mer om sine foreldre, tjenesten i Manchuria og reisen tilbake til Norge. Sett av denne kvelden og kom til Hauge i Dalane. (Ta det gjerne med deg på vei heim fra regionsårsmøtet på Nærbø).

Torleif, Bjørn, Knut og Norveig
Aalgaard ved Kristians grav.
(foto. Kulturhistorisk hilsen)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar